Webschool

Overzicht opleidingen

HBO Bouwkundig tekenaar
Benieuwd naar jou volgende beroep ?

HBO Bouwkundig tekenaar

Bouwkundig tekenaar… iets voor jou?

Ben jij zowel creatief als technisch aangelegd? Wil jij later aan de slag als bouwkundig tekenaar bij een architect, studiebureau, overheidsdienst, in de industriebouw of residentiële bouw? Dan is HBO Bouwkundig tekenaar dé opleiding voor jou! 

Als bouwkundig tekenaar vervul je een waaier aan opdrachten: optekenen van plannen voor uitvoering, opmaken van bestekken, bestuderen van de details ten behoeve van de bouwwerf, waarnemen van een technisch secretariaat… In de opleiding komen al deze items aan bod. Zo leer je de verschillende aspecten van de hedendaagse bouwkunst kennen, onderzoeken en tekenen. Je bestudeert traditionele en nieuwe materialen en hoe je verschillende constructiewijzen op tekening kan voorstellen. Daarbij wordt ook de toegepaste informatica in de bouw onder de loep genomen.

Programma

Het bouwproces is dan ook de rode draad doorheen de opleiding. Een project van plan tot oplevering wordt gekoppeld aan de rol die de bouwkundig tekenaar hierin zal spelen: het opmaken van realistische en technisch correcte tekeningen.

Het grootste deel van de opleiding bestaat uit tekensessies: basistekenen en bouwkundig tekenen. In deze sessies leer je werken met programma’s zoals SketchUp en Autocad. Programma’s die ook gebruikt worden door architecten, aannemers, binnenhuisarchitecten, ontwerpers, schrijnwerkers, tuinarchitecten... binnen de hele bouwwereld. Daarnaast krijg je een aantal technisch-theoretische sessies, die altijd in functie staan van de tekensessies. We combineren in elk semester praktijkmodules en theoriemodules tot een mooi en evenwichtig programma.

Praktisch

Interesse? Je kan de opleiding bouwkundig tekenaar volgen via een modeltraject van 3 jaar. In dit modeltraject heb je les op één avond (van 18u10 tot 21u40) en zaterdag (van 9u tot 14u30). Tijdens de andere dagen werk je zelfstandig aan opdrachten en het verwerken van leerstof. Deze HBO5-opleiding bestaat immers uit een grote brok afstandsonderwijs. Je werkt en studeert, naast de lessen, zelf waar en wanneer je wilt. Dit vereist  een stevige portie ambitie.

De lessen gaan door in Howest, Rijselstraat 5, 8200 Sint-Michiels Brugge

Diploma

Na de opleiding krijg je een officieel diploma HBO5 Bouwkundig tekenaar (Internationaal erkend als Associate Degree), waarmee je een mooie plaats op de arbeidsmarkt kunt veroveren. Want de vraag naar goed opgeleide bouwkundig tekenaars is groot!

Het je de smaak te pakken? Na de HBO5-opleiding Bouwkundig tekenaar kan je via een verkort programma de professionele bachelor Toegepaste Architectuur bij Howest volgen. Tijdens je HBO5-opleiding heb je al heel wat kennis en vaardigheden verzameld, waardoor je kan rekenen op een aantal vrijstellingen tijdens je bacheloropleiding!
 

 

IP = 174.129.66.66 - COUNTRY : UNKNOWN - ACCESS : NOT ALLOWED